محصولات زنبور عسل

محصولات زنبور عسل

عسل (Hony )، عسلک یا عسل برگ( Honey dew )، گرده گل( Pollen )،بره موم ( Propolis )، موم( Wax )، ژله شاهانه یا ژله رویال( Royal gel) و زهر زنبور

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

*عسل: مایعی است غلیظ ، شیرین و خوش خوراک که زنبور عسل آن را از شهد ( نکتار یا نوش ) گلها پس از گرفتن...


*عسل (Hony ):

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

عسل مایعی است غلیظ، شیرین و خوش خوراک که زنبور عسل آن را از شهد ( نکتار یا نوش ) گلها پس از گرفتن مقدار زیادی از آبش( غلیظ کردن ) و اضافه کردن انواع آنزیم ها درست می کند .( مقدار آب شهد 50 الی 80 درصد است که در عسل رسیده به 17 تا 20 درصد می رسد) عسل رسیده در داخل حجره های شان ذخیره شده و روی آن بوسیله پولک های نازک مومی پوشانده می شود.

* عسلک یا عسل برگ ( Honey dew ) :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

ماده ای ا ست که از نظر منشا ء با عسل فرق دارد و زنبوران آن را از مواد شیرین و چسبنده روی برگها که شیره گیاهی و یا مواد دفع شده از حشراتی مثل شپشک ها هستند درست می کنند. عسلک از لحاظ بو وطعم هیچ تفاوتی با عسل نداشته و حتی زنبورداران و متخصصان نیز از این لحاظ نمی توانند تفاوتی قائل شوند. عسلک از نظر مواد تشکیل دهنده تفاوتهایی با عسل دارد.عسل و عسلک موادی هستند که در آنها هیچ نوع میکروب یا ویروس قاچی نمی تواند رشد کند. 

*گرده گل( Pollen ) :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

در کنار عسل و عسلک ، گرده گل مهمترین غذایی است که زنبور عسل برای زیستن و رشد بدان نیازدارد . گرده گل چیزی جز سلولهای جنسی نر گیاهان نیست . در گرده گل تمام مواد غذایی مورد لزوم زندگی زنبور عسل مثل پروتینها ، چربیها و مواد معدنی و انواع ویتامینها وجود دارد. گرده گل عمر زنبورها را زیاد کرده و باعث رشد غدد ترشحی شده و ترشحاتشان را زیاد می کند. یک کندو با جمعیت متوسط سالانه حدود 35کیلوگرم گرده مصرف می کند. گرده گلها را از نظر ارزش غذایی به گرده های پرارزش ( نخل ، بید مشک ، درختان میوه ،شبدر ، شقایق ، بلوط ) ، گرده های متوسط ( آفتاب گردان ، گل قاصد ، توت فرنگی ) و کم ارزش ( فندق ، تبریزی ، کاج ) طبقه بندی کرد.در کشورهای پیشرفته تله های مخصوصیبرای جمع آوری گرده جلوی سوراخ پروازجای می دهند و گرده جمع آوری شده رابرای مصارف پزشکی و استفاده می کنند.

*بره موم ( Propolis ) :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

ماده ای است که بوی نسبتا مطبوع داردو برای دود دان گوشت و همچنین درمان زخمها و مصارف پزشکی دیگر کاربرد دارد .بره موم را زنبور از صمغ درختان ساخته واز آن در ضدعفونی کردن کندو ، چسباندن قابها به کندو ( برای ثابت نگه داشتن آنها ) و تنگ کردن سوراخ پرواز استفاده می کند.بره موم معمولا به رنگ سبز مایل به قهوه ای ئیده می شود ولی بسته به گیاهانی که ازآنها جمع آوری شده به رنگهای دیگر نیز دیده می شود .

* موم ( Wax ) :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

مایعی است که از غدد زیر شکم زنبور ترشح شده و به محض تماس با هوا منجمد می شود. زنبور از موم برای درست کردن شانهای ذخیره عسل ، گرده و سلولهای پرورش نوزادان وپوشاندن (پولک کردن ) دهانه سلولها استفاده می کند .چون زنبور برای درست کردن یک کیلو گرم موم باید 10 تا 12 کیلو عسل بخورد، به نفع زنبور دار است که موم قالب زده ( عاج دار) را دراختیار زنبور قرار دهدتا عسل بیشتری عایدش گردد. موم غیر از مصرف زنبورداری ( تهیه ورقه های موم عاج دار ) ، در کارخانه های داروسازی و صنعتی (رنگرزی ، ساختن کرمهای آرایشی ، مدلسازی و تولید شمع ) کاربرد دارد.

* ژله شاهانه یا ژله رویال ( Royal gel ) :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

غذای ملکه ( درتمام طول عمر خود ) و نوزادان جوان و دارای اکثر اسیدهای آمینه و تمام ویتامینها است. این ماده که از غدد واقع در سر کارگران و در سنین اول زندگی آنها ترشح می گردد ، دارای مصارف پزشکی بالاو از نظر ارزش چندین برابر قیمت عسل است.و اکثرا در بازارهای جهانی به صورت آمپول ، کپسول و همچنین شربت عرضه می شود. زله رویال در صنایع آرایشی جهت تهیه کرم های زیبایی استفاده می شود.

* زهر زنبور :

Image Hosted by Free picture image hosting at  Free-Picture-Host.com

زهر زنبور عسل دارای ترکیبات شیمیایی مشابه با نیش مار است . اما کم بودن زهر در هرنیش خوردن توسط زنبور باعث می شود که فرد با خوردن یک یا دو نیش نمیرد .( هرچند در افرادی که به نیش زنبور حساسیت دارند ممکن است یک نیش هم باعث مرگ گردد. )زهر زنبور پس از تولد از غده مخصوصی ترشح شده و در روز پانزدهم پس از تولد کیسه زهری زنبور کاملا از زهر پر می گردد.(بین مقدار زهر زنبور و میزان گرده گل موجود در طبیعت رابطه مستقیم وجود دارد. ) اسب ، الاغ و قاطر در مقابل نیش زنبور عسل حساسیت خاصی داشته و معمولا پس از خوردن 6 نیش تلف می گردند ، در حالی که در انسان عادی 20 نیش زنبور در آن واحد می تواند منجر به مرگش شود. معمولا اولین بار پس ازنیش خوردن عوارض آن شدید بوده و درد و تورم و ناراحتی ناشی از آن گاه تا 48 ساعت نیز در بدن باقی می ماند، اما بدن نسبت به آن مصونیت پیدا کرده به طوری که در زنبورداران علیرغم احساس درد اولیه ، درد و عوارض آن طی 5 دقیقه مرتفع می گردد. نیش زنبور عسل در پزشکی برای درمان انواع رماتیسمها کاربرد دارد.

 

/ 0 نظر / 5 بازدید